Upcoming event

Be-Delphi Delphi Developer Day

Be-Delphi is organizing their first (of many) Delphi Developer Day on November 17th in Edegem near Antwerp. That day will be completely dedicated to Delphi and Prism.

At Be-Delphi, Devia will be holding a talk about the new LiveBindings in Delphi XE2, so be sure to grab a hold of me and say hello !

Een Video DVD voor Vaderdag

written by Stefaan Lesage on 16/06/2011

Een tijdje geleden werkten we samen met een lokale lagere school om een kleine video film te maken in klasverband. Het duurde niet lang of het filmpje werd ook getoond op de school van onze zoon, en ook daar kreeg ik de vraag of we eens samen iets konden maken.

Het Geheim

Alles moest een groot geheim blijven ... tenslotte zouden we samen iets maken voor Vaderdag en niemand mocht weten wat we zouden doen. Vandaar ook dat het nieuws pas nu 'gelekt' mag worden.

Het Idee

De juffen van het 5 de leerjaar uit de Vrije Basisschool Ertvelde hadden de Trailer gezien die we voor de Basisschool De Regenboog hadden gemaakt. Het filmpje werd goed bevonden, maar natuurlijk speelden ze zelf met een ander idee ... De kinderen van beide klassen uit het 5 de leerjaar hadden een tekst voor Vaderdag verzonnen op een bepaalde melodie. De twee klassen hadden zo hun eigen Vaderdaglied, en hadden de tekst reeds geperfectioneerd en ingeoefend.

Ondertussen werd reeds een afspraak vastgelegde met de mensen van Uptide Studio in Ertvelde om samen met de kinderen daar een bezoekje te brengen, en ondertussen hun liedjes in te zingen in de opnamestudio.

3 weken voor Vaderdag kregen wij dan de vraag of we het geheel niet wilden filmen en er ook een video van maken. Er was echter 1 probleem ... onze Jens zit in het 5 de leerjaar op die school, en ik zou dus al weten wat ik zou krijgen voor Vaderdag.

Ikzelf had daar geen probleem mee, integendeel ... het motiveerde mij nog meer om er iets moois van te maken ...

Filmen op School

2 weken voor Vaderdag sprong ik dus op school even binnen om al wat ‘B-Roll’ materiaal te filmen. B-Roll materiaal is eigenlijk extra beeldmateriaal dat geschoten wordt zonder onmiddellijk een idee te hebben van het gebruik ervan.

Filmen in de klas

Ik had al het idee om beeldmateriaal uit de opname studio te mengen met beeldmateriaal van eventuele repetities in de klas. Ik filmde echter hier en daar ook wat beeldmateriaal van tijdens de lessen in de klas, de spelende kinderen op de speelplaats, ... Dat materiaal had niet onmiddellijk een plaats in de Video Clip, maar ik zou het zeker en vast kunnen gebruiken.

Naar de Uptide Studio

Een week later was het dan zo ver. De kinderen vertrokken richting Uptide Studio in Ertvelde om daar hun liedje in te zingen. De Uptide Studio is een professionele opname studio waar we warm werden onthaald door Theo en Sarah. Na een woordje uitleg mochten de effectieve audio opnames starten, en kon ik alles vastleggen op video.

De Uptide StudioDe Uptide Studio

Nu moet je weten dat liedjes niet in dezelfde volgorde ingezongen worden zoals je hoort in het eindresultaat. In ons geval werden alle strofes eerst ingezongen en het refrein pas helemaal op het einde. Iets lastiger om achteraf de puzzel terug in elkaar te stoppen tijdens het bewerken van de video fragmenten.

De Video Bewerking

Ondertussen was het al bijna Vaderdag ... en het zou mooi zijn mochten de kinderen het resultaat ook op Vaderdag kunnen afgeven. Er zat dus wat druk op de ketel, en ik had maar een paar dagen tijd meer om al het beeldmateriaal op de computer te krijgen, te bewerken en een montage klaar te hebben.

Het Vaderdag filmpje in Final Cut ProHet Vaderdag filmpje in Final Cut Pro

Zoals ik eerder reeds aangaf, bleek het toch wat puzzelwerk te zijn om alle fragmenten mooi achter elkaar te krijgen en synchroon te laten verlopen met de audio opname die ik van de mensen vanUptide Studio had gekregen, maar 2 dagen later zag het er toch al goed uit.

En wat met het B-Roll materiaal ?

Wel ... het B-Roll materiaal werd hier en daar ook gebruikt in de video montages van het liedje, maar ik wou nog een stapje verder gaan. Ik had immers genoeg beeldmateriaal om voor beide klassen ook een ‘Making Of’ video te maken van ongeveer 10 minuten.

Ook hier was het concept eenvoudig ... een 10 minuten durende video over de aanloop naar de opnames. Beeldmateriaal uit de klas, de repetities, de zangles, de speelplaats, ... Het B-Roll materiaal kwam dus hier goed van pas !

Het Eindresultaat

Om alles mooi af te werken, werd al snel besloten om er een echte Video DVD van te maken, compleet met alles er op en er aan. Het zou ook mooi zijn mochten er 2 versies van de DVD komen, een versie voor 5A en een versie voor 5B.

Bij de versie van 5A begint automatisch hun video clip starten bij het invoeren van de DVD in DVD Speler (of PS3, XBox, Computer, ...). Daarna komen ze op een menu terecht waar ze de videoclip opnieuw kunnen staten, de ‘Making of ...’ kunnen bekijken, een scene kunnen selecteren of hun foto’s kunnen bekijken. Daarnaast is er ook een Extra’s menu voorzien met dezelfde layout maar dan voor de video’s, scenes en foto’s van 5B. De DVD versie voor 5B is dan net omgekeerd.

De Varderdag Video DVDDe Vaderdag Video DVD

De tijd begon te dringen ... het was ondertussen al donderdag en de montage van de DVD moest nog gemaakt worden en van beide versies moesten 25 stuks gebrand worden. Dat was echter niet alles ... op de DVD’s moest nog iets gedrukt worden en ook de bijhorende DVD hoesjes moesten geprint worden en in de doosjes gestopt worden. Mits hier en daar wat late uurtjes was ales op vrijdag middag toch klaar en kon ik het resultaat afgeven in de klas.

De Feedback

Ik had de kinderen beloofd om de DVD te laten zien op school wanneer hij af was ... Met de zogenaamde ‘Golden Master’ trok ik dus naar de klas en liet ik het eindresultaat zien. Niet alleen de Video Clip bleek in de smaak te vallen, maar ook de ‘Making of ...’ de layout van de menu’s, het feit dat ze ook het beeldmateriaal van de andere klas hadden, en de volledige afwerking van het eindresultaat werd positief ontvangen.

Van de Juffen kreeg ik niets dan positieve reacties, en blijkbaar zijn ook de ouders onder de indruk. Ja ... ik hoorde zelfs “het origineelste en mooiste vaderdag cadeau ooit” vallen ... dus ... allemaal tevreden ‘klanten’ en daar doe je het voor :-)

Comments

 • 1

  Stefaan,
  Ook ik ben onder de indruk van het resultaat.  Het is alleszins meer dan ik in gedachten had.  Ik wil je nog eens hartelijk bedanken voor de samenwerking en vooral voor de extreem korte tijd waarbinnen je de hele DVD voor mekaar gekregen hebt.  Nog een dikke proficiat en hopelijk kunnen we dit nog eens overdoen, hé!
  juf Katrien

  written by Katrien Gellens on 16/06/2011
 • 2

  Hey Stefaan,
  Met grote ogen keken we op vaderdag naar de resultaten van dit mooie en orginele idee.
  Behalve een voor de kinderen leuke uitstap naar & het gebruik van een heuse opnamestudio is er een mooie herinnering beschikbaar.
  Onze hele familie en vriendenkring heeft de afgelopen maanden genoten van het orgineel concept. De film kreeg een plaatsje in de filmkast en wordt bovendien -ook al is vaderdag voorbij- nog regelmatig gedraaid.
  Misschien worden door dit initiatief uit deze klasjes nog heuse artiesten geboren welke de ervaring uit hun prille loopbaan in hun CV kunnen vermelden.
  In naam van de kinderen en trotse ouders: dank u wel!
  -Het oudercomitee van VBS Ertvelde-

  written by Wim Hebbrecht (Papa van Ewout) on 13/07/2011
 • 3

  Katrien & Wim,

  Bedankt voor de complimentjes en vriendelijke woorden. Ook voor mij was het een aangename ervaring ... en hopelijk mogen er nog meer zulke projecten komen in de toekomst.

  Trouwens ... langs deze weg ook eens de ouders en kinderen bedanken voor al die Dank U tekeningen, gedichtjes, briefjes en de mooie woorden die ik mocht ontvangen. Was best leuk om dat allemaal na te lezen ...

  Groeten,


  Stefaan

  written by Stefaan Lesage on 13/07/2011
 • Commenting is not available in this weblog entry.

  Archive